Tee-se-itse kirja

Oletko koskaan ollut tilanteessa, että tulet heittäneesi kaverille puolittaisen vitsin ja yhtäkkiä huomatkin, että vitsi on totisinta totta? No näin kuitenkin pääsi allekirjoittaneelle käymään. Suunnittelimme Tiimiakatemia Magazinen päätoimittajan Iiriksen kanssa uuden Ta-Magazinen toteuttamista. Heitin ajatuksen, jos julkaisisimme lehden sijaan kirjan Tiimiakatemian 25-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Sehän olisi älyttömän hienoa ja olen aina haaveillut kirjan kirjoittamisesta. Yllättäen Iiriksellä oli samanlainen haave ja pian ajatus lähti kehittymään oikeaksi kirjaksi.

Meillä ei ollut hajuakaan kirjan tekemisestä, kun päätimme kirjaa lähteä toteuttamaan. Aloitimme suunnittelemaan, millainen kirjasta tulisi ja se muotoutui ystäväkirjaksi. Ystäväkirjaksi, jossa Tiimiakatemian alumnit ja tiimiyrittäjät pääsevät kertomaan Tiimiakatemiasta. 25 tarinaa 25 ihmisen kertomana 25 vuoden varrelta, antavat ainutlaatuisen rehellisen kuvan elämästä Tiimiakatemialla.

 

”[Tiimiakatemia on] oudointa, mutta hauskinta, mitä olen kokenut. Sai muuttamaan minun ajatusmaailmaani monessa asiassa.”
– Tanja Heikkilä –

 

Alun perin ajatus oli toteuttaa Iiriksen kanssa pelkästään kirjan sisältö ja teettää taitto ja visuaalinen asu muualla. Emme kuitenkaan tyytyneet ihan ok vaihtoehtoon kirjan ulkoasussa, vaan halusimme itse päästä vaikuttamaan sisällön lisäksi myös kirjan ulkonäköön. No mie sitten lupauduin taittamaan kirjan, koska olinhan mie aiemmin taittanut sanomalehteä ja jotain asiasta tiesin. Eihän kirjan tekeminen nyt niin vaikeaa voi olla!

Päätimme vielä vierailla Iiriksen kanssa ennen lopullisen taiton aloittamista Keuruun Laatupainolla, jossa kirja oli määrä painaa. Testailimme erilaisia papereita, puhuimme sidonnasta, sivumääristä sekä mietimme kirjalle parasta kokoa. Suoraan sanottuna suurin osa siitä oli täyttä hepreaa alkuun, mutta nyt ymmärrän jo paljon enemmän!

Samoihin aikoihin, kun päätimme hoitaa koko kirjan tekoprosessin itse, porukkamme täydentyi yhdellä henkilöllä, kun mukaan liittyi alumni Sara. Teimme haastatteluja ja kirjoittelimme kukin niitä kirjaan. Saran ja Iiriksen kirjoitellessa vielä viimeisiä tekstejä kirjaan, mie aloitin kirjan taittamisen.

Täytyy myöntää, ettei kirjan tekeminen ollut ihan niin helppo homma kuin mitä kuvittelin, mutta ei ylitsepääsemättömän vaikeakaan. Nyt, kun kirja on kädessä, voin todeta hyvällä omallatunnolla, että ihan se kirjalta näyttää, eikä yhtään hassummalta sellaiselta.

Rehellisesti sanoen, en olisi uskonut syyskuussa, että teemme kirjan oikeasti ja vieläpä täysin itse. Olo oli ihan uskomaton, kun sain kirjan käteeni ensimmäisen kerran ja vieläpä tiukan deadlinen puitteissa. Me tehtiin jotain ainutlaatuista, hienoa ja vieläpä meidän näköistä! Kirja on todiste meille (ja teille) siitä, että kun uskoo itseensä pystyy mihin vain – ihan oikeasti!

 

Jos palat halusta saada kirjan itsellesi, voit saada sen omaksesi esimerkiksi täältä ! Ihania lukuhetkiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: